Komunalno stanovanjska družba d. o. o. Ajdovščina

Goriška cesta 23b, 5270 Ajdovščina

telefon: (05) 365 97 00, faks: (05) 366 31 42

e-pošta: info@ksda.si

Trdota vode

 

Trdoto vode povzročajo  raztopljene mineralne snovi,  predvsem kalcijevi in magnezijevi hidrogenkarbonati ter kalcijev sulfat. Karbonati pomenijo prehodno trdoto, ki izginja pri segrevanju vode, ko izhlapeva CO2. Netopni karbonati pa se takrat kot vodni kamen izločajo na stenah posode (kotlovec). Preostale spojine (sulfati, kloridi...) predstavljajo tako stalno trdoto vode ali nekarbonatno trdoto. Vsota vseh spojin kalcija in magnezija pa je skupna trdota vode. Trdoto vode najpogosteje  podajamo v nemških trdotnih stopnjah (1°dH) = 10mg kalcijevega oksida na liter vode ali 17,9 mg CaCO3 na liter vode), oziroma v francoskih trdotnih stopinjah (1°F = 10mg kalcijevega karbonata na liter vode). Pitna voda na oskrbovalnih območjih v našem upravljanju je srednje trda, kar je običajno za pitno vodo. Pričakovano območje trdote vode po oskrbovalnih območjih podajamo v naslednji preglednici: 

 

  VODNI VIR TRDOTA VODE  /°N  
 
  Hubelj 7 - 8   mehka
 
  Skuk-Gora 9 -10   srednje trda
 
  Vipava-Mešani 8 - 10   srednje trda
 
  Sanabor 10 - 16   srednje trda
 
  Lokavec Kompari 6 - 9   mehka
 
  Stomaž 7 - 10   srednje trda

 

 

LESTVICA TRDOTE VODE
0 – 4 °dH zelo mehka (destilirana voda)
4 – 8 °dH mehka voda (deževnica)
8 – 18 °dH srednje trda voda (večina vodovodnih vod)
18 – 30 °dH trda voda
nad 30 °dH zelo trda voda

 

 

Občina AjdovščinaObčina Vipava