Komunalno stanovanjska družba d. o. o. Ajdovščina

Goriška cesta 23b, 5270 Ajdovščina

telefon: (05) 365 97 00, faks: (05) 366 31 42

e-pošta: info@ksda.si

KAJ NAREDITI Z ZELENIM ODREZOM

 

Pred vrati je pomlad, čas za obrezovanje sadnega drevja, urejanje zelenjavnega vrta in cvetličnih gredic. Večje količine zelenega odreza, obrezanega vejevja, listja ter drugih odmrlih rastlin, ki vam bodo pri tem nastale je najbolje kompostirati. Če še ne kompostirate, je mogoče sedaj pravi čas, da se opogumite in začnete. Ni težko, upoštevati je potrebno le nekaj osnovnih pravil.

  • Enostaven kompostnik lahko naredite kar iz štirih odpadnih palet in ga postavite na senčno mesto.
  • Imeti mora odcedno dno v stiku z zemljo, zato je najbolje, da na dno kompostnika daste večjo plast obrezanih vej.
  • Sledijo naj izmenjajoče se plasti zelenega-svežega in rjavega–suhega materiala, v razmerju 1:3. Svež material, bolj bogat z dušikom,  je pokošena trava, kuhinjski odpadki in gnoj. Med rjav material, z večjo vsebnostjo ogljika pa štejemo obrezano vejevje, listje, slamo, žagovino in zemljo lončnic.
  • V kompostnik ne dajajte cvetja iz cvetličarn, pelina, orehovega listja ter bolnih rastlin, citrusov, odpadkov živalskega izvora ter osemenjenega plevela.

Kompostnik čez leto pridno polnite, naslednjo pomlad pa ga izpraznite, presejte ter z nastalim kompostom pognojite vrt. Kompost je najboljše gnojilo, ki ga ni nikoli preveč.

 

Če pa še vedno niste prepričani o kompostiranju, lahko zeleni odrez odpeljete v zbirni center pod Dolgo Poljano in ga brezplačno oddate. Zbirni center je za občane odprt vsak delovni dan, od 7:00 do 15:00, v ponedeljkih in petkih do 17:00 ter v sobotah od 8:00 do 15:00 ure.Zeleni odraz v 5m3 kontejnerju s pokrovom

 

Zeleni odrez vam v zbirni center lahko odpeljemo tudi mi. Za odvoz pokličite na telefonsko številko 031 302 985. Če se za naročilo 5 m3 kontejnerja dogovorite skupaj s sosedi, si lahko strošek odvoza porazdelite.

 

Ponujamo vam še možnost najema 120 ali 900 litrskega zabojnika za redno zbiranje zelenega odreza. Frekvenca praznjenja se določi glede na vaše potrebe (npr. na 14 dni ali 1x mesečno), odvoz pa se zaračuna po veljavnem ceniku. Za naročilo pokličite (05) 36 59 751.

 

Navedli smo več možnosti ustreznega ravnanja z zelenim odrezom. Upamo, da je vsaj ena izmed njih prava za vas, in da boste z zelenim odrezom ustrezno ravnali.

 

 

 

Občina AjdovščinaObčina Vipava