Komunalno stanovanjska družba d. o. o. Ajdovščina

Goriška cesta 23b, 5270 Ajdovščina

telefon: (05) 365 97 00, faks: (05) 366 31 42

e-pošta: info@ksda.si

Ponovna uporaba naj postane navada

 

V tednu od 16. do 24 novembra je na pobudo Evropske unije že osmo leto zapored potekal Evropski teden zmanjševanja odpadkov. Letošnja tema je bila osredotočena na zmanjševanje odpadkov, natančneje na ponovno uporabo.

 

V Sloveniji, pa tudi v Svetu, trend nastajanja odpadkov raste. Če smo leta 2014 proizvedli 433 kg komunalnih odpadkov na prebivalca, smo jih v letu 2018 proizvedli že 495 kg na prebivalca. Z razvojem novih tehnologij smo delež recikliranih odpadkov sicer povečali, iz 36% leta 2014, na 58% leta 2017, vendar se kljub temu za ravnanje z odpadki potroši veliko preveč energije in čiste pitne vode.

 

Mi smo tisti, ki lahko spremenimo svet na bolje zato je skrajni čas, da spremenimo svoje navade. Z majhnimi spremembami pri razmišljanju in vrednotenju lahko čisto vsak izmed nas postane odgovoren potrošnik.

 

Značilnosti odgovornega potrošnika:

Mrežasta nakupovalna vrečka za večkratno uporabo z jabolki

 
  • Vedno poskrbi, da se stvari, ki jih ne potrebuje več, ne zavržejo, temveč ponovno uporabijo. 
  • Pred nakupom se vpraša ali izdelek res potrebuje. Zaradi velike izbire izdelkov ter nizkih cen se namreč pogosto zgodi, da doma kopičimo vedno več stvari in smo vse bolj ujeti v krog potrošnje in menjave še povsem celih in uporabnih stvari.
  • V trgovino gre z nosilno vrečko za večkratno uporabo. Za nakup sadja in zelenjave uporablja mrežaste vrečke iz trajnih materialov, meso mu mesar natehta v stekleno posodo.
  • Stvari, ki jih ne potrebuje več predela v druge uporabne izdelke, jih proda ali podari.

 


 

 Ponovna uporaba temelji na spoštovanju rabljenih izdelkov in njihovi vnovični uporabi.
 

 

Ponovna uporaba ni le enkratno dejanje temveč odnos do stvari, je odgovorno vedenje, ki se ga lahko naučimo. Najlažje v zavetju lastnega doma.

Ko stvari, ki je ne potrebujete več ali je poškodovana, ne boste videli zgolj kot odpadek, temveč kot stvar, ki lahko z nekaj premisleka in truda postane predmet z drugačno vlogo, ste naredili že prvi korak k uresničevanju filozofije ponovne uporabe.

Ob tem pa ne pozabite svojih izdelkov, znanja in navad pokazati tudi drugim, saj takšne navade oblikujejo tudi boljšo družbo.

 

Čas je za spremembo! Čas je, da postanemo odgovornejši in bolj razmišljujoč potrošnik.

 

 

Občina AjdovščinaObčina Vipava