Komunalno stanovanjska družba d. o. o. Ajdovščina

Goriška cesta 23b, 5270 Ajdovščina

telefon: (05) 365 97 00, faks: (05) 366 31 42

e-pošta: info@ksda.si

Kotiček še uporabnih aparatov

 

V zbirnem centru pod Dolgo Poljano je postavljen nov kotiček za vse, ki bi želeli oddati svoje še delujoče aparate v ponovno uporabo. Da je nezgrešljiv, je označen z rumeno tablo. 

 

V kotičku se zbira aparate, ki so delujoči, nepoškodovani in varni za uporabo. Kar 1-2 % takšnih naprav se v povprečju vsako leto najde med zbranimi e-odpadki, ki po nepotrebnem končajo v predelavi materiala. Če med odpadno električno in elektronsko opremo odlagamo še delujoče aparate, skrajšamo njihovo življenjsko dobo in prispevamo k večji porabi naravnih virov.

  


 

Pametni telefoni vsebujejo do 50 elementov, ki izvirajo iz različnih koncev sveta, med drugim tudi kritične surovine. To so surovine, ki so za gospodarstvo zelo pomembne. Težko jih dobimo in težko jih recikliramo. Pri pametnih telefonih, ki jih danes v povprečju uporabljamo manj kot 2 leti in jih na leto prodamo preko 1.5 milijard, bi lahko s podaljšanjem uporabe za eno leto prihranili 2.1 milijonov ton ogljikovega dioksida na leto.

 


  

Najbolj trajnostni aparat je vedno tisti, ki ga že imamo, zato je smiselno, da ga poskušamo uporabljati čim dlje. V Evropski uniji in s tem tudi v Sloveniji pa se izvajajo tudi zakonodajne spremembe na področju ravnanja z odpadki, ki vodijo v krožno gospodarstvo, tako da je tudi zaradi tega ponovna uporaba zelo pomembna za našo prihodnost.

 

Kotiček je postavila družba ZEOS, d.o.o. v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom #Še sem uporaben! skupaj s projektnima partnerjema Zbornico komunalnega gospodarstva pri GZS in podjetjem Komunalno stanovanjska družba d.o.o. Ajdovščina. Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor RS ter Evropske komisije.

 

Vabljeni v zbirni center pod Dolgo Poljano, da oddate v rumeni kotiček kakšen svoj še delujoči aparat, ki ga ne potrebujete več in tako poskrbite, da bo dobil novega lastnika. 

 

 

Delovni čas zbirnega centra 

Ponedeljek in petek   7:00 – 17:00

Torek – četrtek          7:00 – 15:00

Sobota                       8:00 – 15:00

 

Občina AjdovščinaObčina Vipava